Installatie van zonnepanelen bij Neulen, Raalte (1 maart 2012)

Sallands inkoopcollectief zonnepanelen ‘Zonopkomst’ gaat landelijk

De marktontwikkelingen die Scheuten Solar en Solar Total de afgelopen week negatief in het nieuws brachten, hebben een positief effect op de ontwikkeling van inkoopcollectief ‘Zonopkomst’. Het recentelijk gepresenteerde initiatief voor de collectieve inkoop van zonnepanelen krijgt zoveel aanmeldingen voor deelname, dat besloten is het concept landelijk uit te rollen. Het nieuwe initiatief moet zonne-energie voor zoveel mogelijk mensen mogelijk maken. Dat kan door lokaal de vraag naar zonnepanelen te bundelen en gezamenlijk in te kopen bij de fabrikant.
Momenteel zijn inkoopcollectieven gestart in Limburg, Brabant en de gemeenten Raalte, Deventer, Hengelo, Haaksbergen, Hof van Twente, Voorst en Lochem. In de gemeente Hellendoorn wordt een concreet initiatief opgestart met Reggestroom. In Loon Op Zand en Hoogeveen wordt met zonweringsbedrijven samengewerkt. In de aanloopfase bevinden zich initiatieven in Noord-Nederland (te beginnen in Hoogezand), de Randstad en Midden-Nederland.

Eerder werd Zonopkomst al gesteund door lokale partijen zoals Stichting Duurzaam Salland. Bijzonder aan dit inkoopcollectief is dat het bewoners onafhankelijk adviseert over de aanschaf van zonnepanelen. Zonopkomst werkt niet met vaste leveranciers, beoordeelt aanbiedingen op een goede prijs/kwaliteit verhouding en let erop dat er sprake is van een goede garantie en service. De kosten die worden gemaakt voor het organiseren zijn daarbij volledig transparant. Bovendien wordt samengewerkt met lokale installateurs. Dat betekent dat lokale bedrijven een stukje werkgelegenheid wordt geboden. Bij een eventuele storing of uitbreiding van het systeem kan daardoor snel geschakeld worden.

Energiecoach
Naast de zonnepanelen-actie biedt Zonopkomst ook de mogelijkheid om een energiecoach in te schakelen die kan adviseren over energiebesparende maatregelen zoals isolatieglas en zonneboilers. De energiecoach kan niet alleen alle vragen over zonnepanelen beantwoorden, maar kijkt ook naar andere energiebesparende maatregelen en kan indien gewenst advies geven over financieringsmogelijkheden. Hij geeft prijsindicaties af en kan u ook in contact brengen met goede uitvoerende partijen voor scherpe offertes voor bepaalde maatregelen. Bij voldoende belangstelling wordt ook hier een collectieve inkoop voor georganiseerd, zodat kosten bespaard kunnen worden.

Zie voor mee informatie www.zonopkomst.com

Reacties zijn gesloten.