De zon breekt door

Het zal niet lang meer duren of het gebruik van zonnepanelen in uw huis wordt net zo gewoon als het plaatsen van een nieuwe keuken. Zonnepanelen worden steeds goedkoper, van betere kwaliteit en zorgen bovendien voor een lagere energierekening, zo luidt de boodschap op de Holland Solar Day in Den Haag vandaag.

De Holland Solar Day is onderdeel van een Europese campagne waarin door heel Europa deze week bedrijven, overheden en particulieren worden geïnformeerd over de mogelijkheden van de zon als belangrijke en aantrekkelijke energiebron. Alleen al in Nederland vinden deze week meer dan 200 zonne-energie activiteiten plaats. Branchevereniging Holland Solar geeft vandaag op het Plein in Den Haag het startschot van de Nederlandse campagne.

De stemming op de Holland Solar Day is positief. Volgens verschillende deelnemers aan de Solar Day staat zonne-energie op het punt om door te breken in Nederland. “Het is nu al lonend om als particulier te investeren in PV in Nederland”, zegt Peter Meijers, directeur van IBC SOLAR BV. “Terwijl de laatste 10 jaar de elektriciteitskosten gemiddeld met 8,7% per jaar zijn gestegen, dalen juist de kosten in de productie van zonnepanelen en gaat de kwaliteit steeds verder omhoog. In deze tred is een investering in PV nu al binnen 10 jaar terugverdiend.”

Energiesubsidies
De kans dat de kosten van elektriciteit inderdaad verder stijgen lijkt zeer reëel. Zo kondigde Minister Verhagen vorige maand aan de nieuwe duurzame energiesubsidies (SDE+) te financieren door een opslag op de energierekening van huishoudens. Omdat ‘grijze’ stroom steeds duurder wordt, en ‘groene’ stroom uit zonnepanelen steeds goedkoper wordt, is een zogeheten ‘netpariteit’ binnen handbereik. Dit maakt zonnepanelen extra aantrekkelijk voor de consument. Meijers: “Het zal niet lang meer duren of investeren in zonnepanelen wordt voor consumenten net zo gewoon als het aanschaffen van een nieuwe keuken als investering in hun huis”.

Bovendien denken consumenten niet alleen aan de portemonnee. Dat zonne-energie bijdraagt aan een oplossing voor de huidige milieuproblemen is voor velen een belangrijke reden om zonnepanelen en zonneboilers te overwegen zo bleek uit recentelijk onderzoek van UNETO-VNI. De vooruitzichten voor PV zijn dus zonnig!
De European Solar Days duren tot 15 mei. Voor meer informatie zie: www.solardays.nl

(Bron: De Betere Wereld, Maandag 09 mei 2011)

Reacties zijn gesloten.