Vijf wagens TCR op biogas

WESEPE/RAALTE – Van het taxi- en groepsvervoerbedrijf TCR uit Raalte rijden vijf van de vijfentwintig regiotaxi’s op biogas.
Daarmee is het bedrijf direct een van de grootverbruikers van de nieuwe biogaspomp die zaterdag in gebruik werd genomen bij het pompstation van Hartholt in Wesepe.

TCR verzorgt het Regiotaxi-vervoer in Deventer, Olst-Wijhe en Raalte. Bij de aanbesteding voor vijf jaar werd afgesproken dat het bedrijf zou investeren in schoner vervoer. Om die reden reed er al een caddy van het bedrijf op biogas maar echt ideaal was dat niet. ,,We hebben wel een thuisvuller bij ons bedrijf maar het tanken duurt dan tien tot twaalf uur. Dat kan met een auto nog wel maar niet met meer. Het wachten was op een pompstation met biogas”, aldus Marc Roescher, samen met zijn broer directeur van het Raalter bedrijf.

Zodra duidelijk werd dat in Wesepe een biogaspomp zou komen, heeft TCR het aantal regiotaxi’s op deze schone brandstof uitgebreid tot vijf. ,,We zijn de eerste in Salland die met zoveel voertuigen rijdt. We gaan de eerste periode evalueren om te zien wat we ervan kunnen verwachten.” De extra investering is er met twee jaar uit, de auto’s rijden stiller dan auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. Nadeel is de kleinere actieradius. ,,Met 300, 350 kilometer is de tank leeg. Een diesel rijdt acht- tot negenhonderd kilometer.”

In elke auto zit wel een klein benzinetankje van vijftien liter, voor als het nodig is want niet overal zijn al biogaspompstations. In Twente zijn er nu vier, in West-Overijssel alleen een publieke in Steenwijk en Wesepe. Hartholt heeft plannen voor Windesheim en Heino. Overijssel streeft naar 12 pompen in totaal, landelijk moeten er 120 komen. Het wachten is op auto’s die op biogas rijden. Wethouder Cor van den Berg van Olst-Wijhe was zaterdag bij de opening van het pompstation in Wesepe. ,,Wat mij betreft gaan we bij vervanging van de huidige gemeentelijke auto’s over op biogas over. Daar gaan we wel op inzetten”, aldus Van den Berg.

(Bron: De Stentor; maandag 15 november 2010)

Reacties zijn gesloten.